Russische oppositieleider Alexei Navalny in "kritieke" toestand

De Russische oppositieleider Alexei Navalny kampt met een zware maagpijn en verkeert in een "kritieke" toestand, mogelijk als gevolg van een langzame vergiftiging. Dat bericht de Britse krant The Guardian op basis van dichte bronnen bij Navalny.

Vorige week werd nog een ambulance gestuurd naar het streng bewaakte IK-6-strafkamp waar de oppositieleider zich bevindt, zowat 250 kilometer ten oosten van Moskou. De autoriteiten zouden daarbij geweigerd hebben om Navalny te laten opnemen in het ziekenhuis. Zijn advocaat Vadim Kobzev hekelde nochtans dat zijn cliënt "onbehandeld" wordt gelaten. 

Volgens Roeslan Sjaveddinov, een bondgenoot van Navalny, willen de autoriteiten hem mogelijk stilaan doden via een "langzaam vergif" dat in zijn eten vermengd wordt. "Zijn situatie is kritiek, we zijn allemaal erg bezorgd", zegt hij aan The Guardian.

Bovendien raakte deze week bekend dat de 46-jarige Navalny maandag opnieuw in een isoleercel was geplaatst voor vijftien dagen, ondanks zijn ernstige gezondheidsproblemen. Vorige week vrijdag had hij de isoleercel mogen verlaten. Daarbij was hij op twee weken tijd acht kilogram verloren.

In 2020 werd Navalny eerder al vergiftigd tijdens een reis naar Siberië. Hij kreeg toen een behandeling in Berlijn, maar bij zijn terugkeer naar Rusland, in januari 2021, werd hij opgepakt. In maart van dat jaar werd hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens oplichting. Er is al enkele maanden ongerustheid over de gezondheid van de oppositieleider.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.