Russische artsen roepen Poetin op om Navalny gepaste zorg te verlenen

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft aangeklaagd dat hij in de gevangenis onvoldoende toegang heeft tot medische zorg. Intussen circuleert op Facebook een opvallende open brief waarin Russische dokters president Vladimir Poetin oproepen om Navalny gepaste zorg te verlenen.

Navalny had vanuit zijn cel via een videoverbinding moeten deelnemen aan drie hoorzittingen over zijn gevangenisregime, maar hij vroeg bij aanvang meteen uitstel aan wegens gezondheidsredenen, verklaarde zijn woordvoerster Kira Jarmysj. Dat uitstel werd de 46-jarige oppositieleider verleend.

Navalny heeft last van koorts, rillingen en hoest, maar moet "een verbeten strijd" voeren om zelfs maar "basismedicijnen" te pakken te krijgen. "Ik heb vier dagen nodig gehad om een beetje meer warm water te krijgen", zo werd hij geciteerd door zijn team. Hij klaagt ook aan dat de directie zijn overbrenging naar de medische afdeling van de gevangenis weigert. "Poetin probeert Navalny nog steeds te doden, maar discreet en traag", luidt het bij zijn team.

Intussen hebben bijna vijfhonderd Russische dokters een opvallende petitie op Facebook ondertekend waarin ze Poetin oproepen om "het misbruik" te stoppen en Navalny de nodige medische zorg toe te kennen.

Maandag had Navalny nog aangekondigd dat hij op 31 december voor de tiende keer naar de isoleercel was gestuurd. De rivaal van Poetin werd in januari 2021 opgepakt op het vliegveld van de Russische hoofdstad. Hij kwam terug uit Berlijn, waar hij was behandeld voor een vergiftiging met novitsjok.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 januari 2023

    Weer meer dan 500 artsen die zelfmoord zullen plegen door door het venster te springen van het derde verdiep !