Ruimere terugbetaling van brillenglazen vanaf juni

Vanaf 1 juni zullen meer patiënten kunnen genieten van een vergoeding voor brillenglazen. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag bekendgemaakt.

Tot nu toe werden brillenglazen, ongeacht de leeftijd, vergoed vanaf een dioptrie 8,25. Deze drempelwaarde wordt verlaagd naar 7,75. Bovendien zal voor degenen onder de 18 en voor degenen ouder dan 65 de drempelwaarde dalen van een dioptrie 8 naar 7,5.

"Een goed gezichtsvermogen is essentieel op elke leeftijd. Brillenglazen die ongeschikt zijn om te zien, of de afwezigheid van een bril voor iemand die hem nodig heeft, kunnen leiden tot andere gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld migraine", aldus de minister. "Bij kinderen kan niet-gecorrigeerde of onvoldoende gecorrigeerde bijziendheid (...) snel een aanzienlijke invloed hebben op het tempo van het leren op school", vervolgt hij.

Op jaarbasis vertegenwoordigt deze maatregel een budget van ruim 1.600.000 euro. Ongeveer 23.500 mensen zouden kunnen genieten van de nieuwe maatregel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Christian LAUWERS

    26 april 2021

    Goed gezien van die minister: niet goed zien is een probleem.
    Maar ziet ge wél goed met bij voorbeeld -5 dioptrie, dus niet terug te betalen?!