Ruim 800 coronapatiënten in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is weer onder de 1.000 gezakt. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano. "Het nieuwe jaar begint goed met een daling van zowat alle luchtweginfecties. Zowel de besmettingen met het coronavirus, RSV als het griepvirus zijn de voorbije week gedaald", verklaart viroloog Steven Van Gucht.

Hij wijst erop dat de druk op de zorg is afgenomen, maar dat er de komende weken nog altijd stijgingen mogelijk zijn. 

In totaal liggen nog 811 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen. In een week tijd gaat het om een daling met ruim een vijfde. Gemiddeld kwamen er dagelijks meer dan 51 nieuwe patiënten bij, ook een daling met een vijfde.

Van die patiënten lagen er 57 op de afdelingen intensieve zorg. Daar doet zich op weekbasis een daling met 27 procent voor.

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen nam in de week van 10 tot 16 januari in vergelijking met de zeven voorgaande dagen met een derde af tot 428 per dag. Het aantal sterfgevallen zakte in dezelfde periode met 26 procent tot gemiddeld minder dan 8 per dag.

Het reproductiegetal, dat berekend wordt op basis van het aantal gediagnosticeerde gevallen, is stabiel gebleven, en met 0,8 kleiner dan 1. 

Van Gucht stelt verder nog dat het griepvirus wel nog boven de epidemische drempel zit. "Het is momenteel het virus dat bij alle leeftijden de meeste klachten veroorzaakt", zegt de viroloog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.