Ruim 1.200 coronapatiënten in ziekenhuizen

Goed 1.200 mensen die besmet zijn met het coronavirus liggen vandaag in de Belgische ziekenhuizen, of een kwart meer dan een week geleden. Ook de meeste andere parameters stijgen. Dat blijkt uit de gegevens op het dashboard van Sciensano en uit het bulletin Volksgezondheid.

Nu de besmettingen met het coronavirus, maar ook RSV, verder blijven stijgen, blijven de basisaanbevelingen "meer dan ooit nuttig", zegt viroloog Steven Van Gucht in het bulletin.

Naast het coronavirus en RSV steekt ook het griepvirus af en toe de kop op, maar dat laatste virus blijft voorlopig onder de epidemische drempel.

De voorbije week werden elke dag gemiddeld 80 patiënten met corona in de ziekenhuizen opgenomen, of 15 procent meer op weekbasis. Van de 1.203 mensen die nu met corona opgenomen zijn, liggen er 53 op intensieve zorg (+10 procent).

Het aantal besmettingen nam in de week tot en met 5 december toe met 21 procent, tot gemiddeld 1.174 per dag. Er werden zowat 7.500 tests afgenomen (+ 10 procent). Van die tests bleek 16,7 procent positief.

In diezelfde zeven dagen stierven gemiddeld 3,7 mensen aan de gevolgen van een besmetting, een daling met 10 procent. Sinds het begin van de pandemie bezweken in ons land al 33.100 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. 

Het reproductiegetal, dat aangeeft in welke mate de epidemie zich verspreidt, ligt momenteel op 1,11. Een getal boven de 1 betekent dat de pandemie in kracht toeneemt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.