Rode Kruis-Vlaanderen biedt zorgverleners tips om mentaal sterker te staan

Het Centrum voor Evidence-Based Practice van Rode Kruis-Vlaanderen onderzocht welke elementen bijdragen tot het mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis. Op die manier wil het Rode Kruis bijdragen aan de ontwikkeling van onder andere preventie- en sensibiliseringcampagnes. Zich ondersteund voelen door de werkgever blijkt voor zorgverleners van kapitaal belang.

Tijdens de persconferentie van Sciensano bleek dat zorgverleners een grote personlijke, professionele en lichamelijke impact ondervinden van de coronacrisis. Regelmatig contact met coronapatiënten kan leiden tot post-traumatische stress, depressie, rusteloosheid en slaapproblemen. Bovendien hebben zorgverleners die in quarantaine geplaatst worden een verhoogde kans op acute en post-traumatische stress, woede en depressie.

De nood aan ondersteuning is dus hoog, en daar tracht Rode Kruis-Vlaanderen een antwoord op te bieden. "Als Rode Kruis worden we hoofdzakelijk ingezet voor het bieden van logistieke ondersteuning aan onder andere woonzorgcentra, triageposten en testdorpen maar we willen méér doen. Daarom gingen we op zoek naar wetenschappelijk bewijs over elementen die het mentaal welzijn van zorgverleners beïnvloeden tijdens de uitbraak van coronavirussen", zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "We willen onze bevindingen voorleggen aan beleidsmakers en leidinggevenden zodat ze weten op welke manier zorgverleners optimaal kunnen ondersteund worden."

Werknemers voelen zich mentaal sterker wanneer ze zich gesteund voelen door een leidinggevende. Duidelijke communicatie en voorzorgsmaatregelen door de werkgever staan hierin centraal. Een veilige en efficiënte werkomgeving waar ruimte is voor een gesprek, zorgt ervoor dat mensen de situatie beter onder controle hebben en geloven in zichzelf en in hun eigen capaciteiten. Dit zal hen toelaten de situatie langer vol te houden. Ook vrienden en familie kunnen het gesprek aangaan.

Wie graag tips krijgt om anderen te helpen, kan de app Houvast gebruiken. Zorgverleners kunnen ook terecht op de website van het Rode Kruis-Vlaanderen of op www.dezorgsamen.be

> Lees ook: covid-19-crisis heeft grote impact op leven zorgverleners

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.