Rode Kruis ontvangt duizendste 'donordate': "Dit concept slaat aan"

In Gent is een duizendste duo op 'donordate' gegaan. Samen met een familielid, vriend of lief worden ze naast elkaar geplaatst in de donorzaal om een praatje te slaan terwijl ze bloedplasma geven. Daarna krijgen ze elk een cinematicket om hun date in de bioscoop verder te zetten. De actie loopt in 14 donorcentra in Vlaanderen en Brussel.

In Gent arriveerde het duizendste koppel, twee vriendinnen die beiden in Gent op kot zitten. De 21-jarige Zoë Van Neygen, die al drie keer plasma kwam geven, en de 21-jarige debutant Anne Koster. Ze krijgen beiden een boeket bloemen bovenop de cinematickets.

De actie heeft na een maand al 1.000 nieuwe donoren opgebracht. "Drie op de vier mensen overwegen om bloed te geven en een kwart van hen laat zich overtuigen door familie of vrienden", legt Nathalie Bergs van Rode Kruis-Vlaanderen uit. Rode Kruis spreekt van een succes. "Dit concept slaat aan".

Toch is de plasmavoorraad in Vlaanderen nog steeds niet op peil. "De nood aan nieuwe donoren groeit, aangezien de plasmaquota die de overheid oplegt jaarlijks verhogen", zegt Rode Kruis-Vlaanderen.

De campagne loopt nog tot en met zaterdag 30 december. Wie ook op donordate wil, kan een afspraak vastleggen op de website rodekruis.be/donordate.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.