Regering wil influencers inzetten voor info over anticonceptie

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wil influencers inzetten om correcte informatie te geven over anticonceptie. Dat zei hij in het parlement na een vraag van Freya Saeys (Open VLD).

De Nederlandstalige abortuscentra in Vlaanderen en ­Brussel voerden vorig jaar ­bijna 8.300 abortussen uit, een significante toename. Dat bleek deze week uit een rapport van de Nederlandstalige abortuscentra LUNA vzw en VUB Dilemma. 

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) antwoordde in het parlement woensdag in de plaats van collega-minister Hilde Crevits. Het verminderde gebruik van voorbehoedmiddelen is volgens hem niet de gehele verklaring, maar het kan wel een rol spelen. "Sensoa heeft inderdaad signalen ontvangen dat er een veranderende houding is ten opzichte van hormonale anticonceptie", zei hij. "De term hormoonmoeheid valt dan. In mei 2023 leerde de studie 'Jongeren en gezondheid' dat het gebruik van de pil daalde. In 2018 nam nog 73 procent van de bevraagde meisjes de pil bij hun laatste seksuele contact, in 2022 was dat nog maar 65 procent."

Dat wil echter niet zeggen dat de jongeren niet voor een alternatief middel kiezen. "Het is niet duidelijk wat ze in de plaats nemen of doen, dat zou geanalyseerd moeten worden", zei Dalle.

Volgens hem is er nu vooral goede informatie nodig. "En dan kom ik bij mijn eigen bevoegdheden, jeugd en media", zei hij. "Wat influencers betreft, heb ik het initiatief genomen om een influencer-FAQ in het leven te roepen. We hebben in samenwerking met Sensoa ook gewerkt aan een specifieke pagina rond anticonceptie en seksuele gezondheid die binnenkort online komt. We gaan dus met influencers werken om te zorgen dat zij correct kunnen informeren."

"Sociale media zijn heel belangrijk, je voelt dat jongeren daar vooral hun informatie beginnen halen", zei Freya Saeys. "De school en de ouders hebben natuurlijk ook een verantwoordelijkheid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 januari 2024

    En aan welke universiteit moeten die influencers gestudeerd hebben volgens Benjaminzaam ?