Regering pakt geneesmiddelentekorten aan

Sinds het Koninklijk Besluit van kracht is dat geneesmiddelentekorten moet aanpakken, werd voor acht geneesmiddelen een Ministerieel Besluit uitgevaardigd waardoor er voorafgaand toestemming nodig is om ze te kunnen exporteren. Dat zegt minister Vandenbroucke in antwoord op een vraag van Sophie Rohonyi (DéFI).
Het tekort aan geneesmiddelen is een oud zeer dat in 2022 vaak enorme proporties aannam. Patiënten moeten geregeld tientallen kilometers ver om voor hen noodzakelijke geneesmiddelen te vinden. “Naar schatting voor meer dan 3.000 geneesmiddelen werden er in 2022 leveringsproblemen vastgesteld”, zegt kamerlid Sophie Rohonyi (DéFI). “Recent kregen we nog te horen dat het geneesmiddel Antabuse, dat vaak wordt gebruikt door personen die kampen met een alcoholverslaving, niet meer ter beschikking is in België. In januari werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd dat exportbeperkingen oplegt aan urgente en noodzakelijke geneesmiddelen wanneer er een tekort dreigt. Heeft dit al een positieve impact gehad op het probleem?”, wilde het kamerlid van de minister horen in de bevoegde Kamercommissie.

Sinds de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Staatsblad nam Vandenbroucke acht Ministeriële Besluiten waardoor de export van een geneesmiddel slechts mogelijk was nadat er voorafgaand toestemming werd gegeven. “De maatregel is echter onvoldoende lang van kracht om al een definitieve impact te zien.” Vandenbroucke besliste om ook de marges voor groothandelaars op te trekken en onderzoekt de mogelijkheid om ze de komende jaren te indexeren.

Een manier om het geneesmiddelentekort aan te pakken, is medicijnen importeren. Dat is momenteel al in zekere mate mogelijk, maar Vandenbroucke bereidt toch een wetsontwerp voor dat een wettelijke basis voorziet om import van noodzakelijke geneesmiddelen makkelijker te maken. Het wetsontwerp, dat nog deze maand in de Kamer zal worden ingediend, bepaalt dat grossisten geneesmiddelen kunnen invoeren. 

De minister stipt in zijn antwoord op Rohonyi verder aan dat hij in het verleden al heel wat maatregelen nam om het probleem aan te pakken zoals meer transparantie in het stockbeheer van grossisten en de mogelijkheid voor apothekers om geneesmiddelen te substitueren wanneer een bepaald middel niet beschikbaar is. “Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bereidt een proefproject voor waarbij een vijftigtal kritieke geneesmiddelen gemonitord wordt.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.