Recordaantal starters in vrije beroepen

Ruim 40.000 Belgen kozen vorig jaar voor een vrij beroep, goed voor bijna een derde van alle nieuwe zelfstandigen. Daarmee is voor het tweede jaar op rij een record gebroken. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta. Vooral in de IT-sector was er een toestroom.

Vijf jaar geleden kozen nog een kleine 35.000 zelfstandigen voor een vrij beroep. Vandaag zijn dat er 16,4 procent meer. In absolute getallen kwamen er sindsdien vooral in de zorg meer vrije beroepen bij. Ons land kreeg er de afgelopen vijf jaar 2.701 verpleegkundigen, 1.718 kinesitherapeuten, 1.040 huisartsen en 962 artsen-specialisten bij. 

Procentueel gezien waren het echter vooral de IT'ers die toenamen. Sinds 2017 kwamen er 52,8 procent meer softwareontwikkelaars bij en ook 22,2 procent meer IT-consultants. Enkele andere vrije beroepen noteerden in 2022 dan weer minder starters dan vijf jaar geleden. Het aantal nieuwe advocaten stagneert, het aantal architecten is met bijna een vijfde (-17 procent) gedaald.

De IT is een van de weinige sectoren waarin er meer mannen voor een vrij beroep kiezen dan vrouwen. In totaal is de verhouding vandaag bijna gelijk, met 51,4 procent vrouwen en 48,6 procent mannen.

"Het is erg positief dat steeds meer mensen - ook jongeren - de stap zetten. Dat het sociale vangnet voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende heeft de drempel duidelijk verlaagd. Bovendien biedt het statuut een zekere vrijheid in hoe je je organiseert", zegt Els Schellens van Acerta.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.