Recordaantal coronagevallen in Peking, dat scholen en restaurants sluit

Peking heeft een recordaantal coronabesmettingen opgetekend, het hoogste aantal in bijna drie jaar. De autoriteiten hebben scholen en restaurants bevolen om te sluiten en werknemers wordt gevraagd om te telewerken.

De hoofdstad van 22 miljoen inwoners, die zondag 621 nieuwe lokale gevallen had geregistreerd, telde er dinsdag 1.438, een record sinds het begin van de pandemie. Voor het hele land bedraagt het totaalaantal dagelijkse gevallen nu meer dan 28.000. De zuidelijke provincie Guangdong en de stad Chongqing in het zuidwesten zijn het zwaarst zijn getroffen.

China is de laatste grote wereldeconomie die een strikt gezondheidsbeleid voert inzake corona, om besmettingen en overlijdens te voorkomen. Het bestaat uit het opleggen van sluitingen zodra er gevallen opduiken, quarantaines voor mensen die positief testen en bijna dagelijkse PCR-testen voor de bevolking.

Aanvankelijk leek dit 'zero covid'-beleid efficiënt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar nieuwe virusvarianten wegen op de economie. China staat geïsoleerd van de rest van de wereld en bij de Chinezen groeit de vermoeidheid.

Drie oudere inwoners van Peking met onderliggende aandoeningen stierven in het weekend aan Covid. Het gaat om de eerste geregistreerde virusgerelateerde sterfgevallen sinds mei. Bijna 600 delen van de hoofdstad, waaronder woongebouwen, worden als "hoog risico" beschouwd. Hun inwoners zijn gedwongen om thuis te blijven of worden overgebracht naar quarantainecentra. Scholen zijn overgeschakeld op online lessen, restaurants, sportscholen, parken en toeristische sites zijn gesloten en werknemers wordt gevraagd om thuis te werken. 

De Chinese regering had op 11 november belangrijke versoepelingen van haar nultolerantiebeleid bekendgemaakt. Verschillende Chinese steden stopten vorige week ook met testen op grote schaal. Sommige steden hebben die ondertussen weer ingevoerd, om de meer besmettelijke omikronvariant onder controle te krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.