Project met vrijwilligers wil effect extreme temperaturen op mens onderzoeken

In het kader van een Frans-Zwitsers wetenschappelijk experiment worden twintig vrijwilligers naar verschillende uithoeken van de planeet gestuurd om het effect van extreme temperaturen op de mens te onderzoeken. Het project, dat de naam Deep Climate meekreeg, wordt geleid door de Franse onderzoeker-ontdekker Christian Clot.

Tien vrouwen en tien mannen, allen doodgewone mensen tussen de 25 en 52 jaar oud, worden sinds december 40 dagen lang gedropt in het tropische regenwoud in Guyana, waar de temperaturen rond de 30 graden schommelen en de luchtvochtigheid circa 100 procent bedraagt. Vervolgens gaan ze in februari voor eenzelfde tijdsperiode naar Fins Lapland, waarna in mei een tripje naar de Saoedische woestijn volgt, met temperaturen van tegen de 50 graden.

De bedoeling is om te onderzoeken hoe het menselijk lichaam zich aan deze extreme omstandigheden zal aanpassen.

Ter plaatse zullen deze vrijwilligers verschillende activiteiten uitoefenen en zich dagelijks laten onderwerpen aan een rist wetenschappelijke en medische metingen. Zo zal onder meer hun slaap worden gemonitord en moeten ze dagelijks vragenlijsten over hun moreel invullen. In de dertig dagen tussen de verschillende trips zullen ook meer doorgedreven onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een bloedonderzoek en MRI's.

De eerste resultaten van het onderzoek worden eind 2023 - begin 2024 verwacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.