Positieve tendens bij medicatiebeleid in woonzorgcentra, "maar moet nog beter"

Uit het tweede rapport van Zorginspectie over het medicatiebeleid in de Vlaamse woonzorgcentra blijkt dat het de goede richting uitgaat met dat beleid. "Maar het kan en moet nog beter", zegt minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) .

Zorginspectie staat als onafhankelijke dienst binnen het departement Zorg in voor het toezicht op de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening in Vlaanderen. Voor het tweede jaar op rij heeft ze een rapport gepubliceerd dat de inspectieresultaten over het medicatiebeleid in de woonzorgcentra bundelt.

De opvolging van dat medicatiebeleid gebeurt via algemene opvolginspecties en via klachtinspecties, die pas gebeuren nadat een klacht is binnengekomen. Quasi alle inspecties gebeuren onaangekondigd.

Het aantal klachtinspecties tussen september 2022 en september 2023 blijkt gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder: van 67 naar 104. In 74 procent van de inspecties werd de klacht als gegrond beoordeeld.

Bij de beoordeling van 300 opvolginspecties werden alles samen 4.007 medicatieaspecten beoordeeld, gaande van het registreren van de medicatie in het zorgdossier van de bewoner, over het tijdstip van toediening, tot de veiligheidsstappen in de bewaring van medicatie. Zodra één afwijking wordt vastgesteld, wordt op dat aspect een tekort gescoord.

Bijna driekwart (73 procent) van die medicatieaspecten werd correct uitgevoerd. Dat is 9 procent meer dan in 2022, maar betekent ook dat 27 procent 'niet volledig in orde' was. De trends verschillen per aspect. Zo steeg het aantal woonzorgcentra die een consequent systeem hebben om de vervaldata van geneesmiddelen op te volgen van 55 naar 76 procent, maar blijkt daarentegen dat nog altijd maar 63 procent het toedienen van de medicatie consequent registreert.

"Op heel veel vlakken tonen de woonzorgcentra dat er rond medicatiebeleid een positieve tendens is. Maar het kan en moet nog beter", zegt minister Crevits. "Het Departement Zorg blijft woonzorgcentra daarin ondersteunen. Onder andere met een nieuw project dat een 100-tal woonzorgcentra heel concreet zal begeleiden."

Een van de inspecties vond op 9 augustus plaats bij woonzorgcentrum Ons Geluk in Oostende van uitbater Seniors Care-ion. Naar aanleiding van die inspectie heeft het departement Zorg begin deze week het rusthuis onder verhoogd toezicht geplaatst met een aanmaningsprocedure om verschillende redenen. Er is onder meer sprake van verschillende tekorten in de zorg, zoals het niet kunnen aantonen dat de nodige hulp geboden werd bij de dagelijkse verzorging. Voorts worden zorginstructies niet altijd in de praktijk uitgevoerd, zijn er tekorten rond medicatie, is er geen 24 op 24 uur-permanentie en een tekort aan medewerkers reactivering. Er is ook nog sprake van heel wat andere tekorten, aldus een bericht op de website van het Agentschap Zorg. Het woonzorgcentrum heeft na ontvangst van de aanmaning 15 dagen om een remediëringsplan in te dienen met de nodige oplossingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.