"Plateaufase houdt verder aan" (Van Gucht)

Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens blijft lichtjes dalen. Het aantal opnames op intensieve zorg neemt wel weer lichtjes toe. Volgens Steven Van Gucht houdt de plateaufase, waarop we ons nu al enkele weken bevinden, verder aan. "Dat is zeker geen slechte prestatie", zei hij. De eerste resultaten van de impact van de vaccinatiecampagne worden ook stilaan zichtbaar.

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalde in de recentste meetperiode, van 9 tot 15 februari, met 12 procent. Er worden nu elke dag gemiddeld 1.813 nieuwe besmettingen gemeld. De Britse variant is verantwoordelijk voor 37,4 procent van de nieuwe besmettingen. Een percentage dat licht gestegen is, maar een stuk minder snel dan gevreesd, klinkt het. De Zuid-Afrikaanse variant is verantwoordelijk voor 4,6 procent van de nieuwe gevallen, terwijl er van de Braziliaanse variant nog maar enkele gevallen gemeld zijn.

Van Gucht verwacht wel dat de cijfers de komende dagen opnieuw lichtjes zullen stijgen, maar "alles wijst op een stabilisatie". In Vlaanderen daalde het aantal nieuwe besmettingen met 12 procent, in Wallonië met 16 procent. In Brussel werd dan weer een lichte stijging met 1 procent opgetekend. Het aantal infecties daalde bij alle leeftijdsgroepen, met vooral een opvallende daling bij kinderen en tieners (-22 procent) en bij de 90-plussers (-20 procent). Er wordt dan wel minder getest (-17 procent), maar de positiviteitsratio blijft relatief stabiel rond 5,2 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames is met 4 procent licht gedaald tot 120 per dag. Opvallend daarbij is vooral dat het aantal opnames uit woonzorgcentra sterk is afgenomen. In december waren die nog goed voor 18 procent van de totale opnames, terwijl dat cijfer nu gezakt is naar 8,5 procent. 

"Dat zijn mogelijk de eerste tekenen dat het vaccin zijn werk begint te doen", aldus Van Gucht. In totaal liggen nu 1.589 patiënten in het ziekenhuis, een daling van 3 procent in vergelijking met afgelopen week. Opvallend is wel dat het aantal personen op intensieve zorg met 6 procent is gestegen. Die stijging tekent zich vooral in Oost-Vlaanderen en Henegouwen af, die samen goed zijn voor 36 procent van alle bedden op intensieve zorg.

Ook het aantal overlijdens zit in een dalende trend. Gemiddeld werden van 9 tot 15 februari 39 nieuwe overlijdens vastgesteld. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van de week voordien.

Tot slot, ontvingen reeds 378.000 personen een eerste dosis van het vaccin, 230.000 zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.