Tekort aan borstkankermedicijn - Beschuldigingen van PVDA zijn pure laster, vindt Febelco

Groothandelaar Febelco omschrijft de beweringen van PVDA over het tekort aan het borstkankermedicijn Femara als "pure laster". Volgens de partij zijn de tekorten 'geen toeval'. PVDA wees donderdag naar producent Novartis en groothandelaar die "geen duidelijke reden geven voor de tekorten". Zij zouden spelen met de stocks om meer winst te maken.

Febelco wijst erop dat het als groothandelaar-verdeler van humane specialiteiten verplicht is om een ruim assortiment aan geneesmiddelen op stock te houden en te voorzien in een voldoende voorraad die tegemoet komt aan de vraag in de markt. "Febelco voldoet zoals steeds aan deze verplichting maar wordt regelmatig geconfronteerd met fabrikanten dewelke ons niet de hoeveelheden leveren die wij initieel besteld hebben. Recent nog werd voor een bestelling Femara slechts 40% van de gevraagde hoeveelheid geleverd. Het feit dat wij van de producent geen duidelijke reden krijgen omtrent het beperken van de levering maakt dat wij ook onze klanten geen duidelijkheid kunnen verschaffen omtrent de beperkte beschikbaarheid", luidt het in de mededeling.

Het bedrijf heeft in juni en juli naast Novartis nog 9 andere producenten officieel in gebreke gesteld. Met uitzondering van 3 firma's bleef dit tot op heden echter zonder gevolg. "In deze zijn wij dus volledig afhankelijk van de goodwill van de producenten en daarom kunnen wij de beschuldiging, als zouden wij mede tekorten uitlokken teneinde meer winsten te realiseren door verkoop van varianten met hogere marges, uitsluitend omschrijven als pure laster", luidt het scherp. Het vindt het ook "zeer bedenkelijk" dat in de zaak Famera enkel Febelco als groothandelaar-verdeler wordt vernoemd vermits de problematiek de hele sector van de groothandelaars-verdelers aanbelangt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.