Patiënten kunnen met voorschrift naar musea van de Stad Brussel

De stad Brussel lanceert in samenwerking met de dienst Therapie van het Brugmannziekenhuis een proefproject ontwikkeld waarbij patiënten met een museumvoorschrift een culturele uitstap kunnen maken. De testfase zal zes maanden duren. De toegangstickets worden betaald door de stad Brussel.

Het idee van het museumvoorschrift komt overgevlogen uit Quebec in Canada. Daar hebben de artsen sinds 2018 de mogelijkheid om een museumvoorschrift uit te schrijven waarmee patiënten naar het Montreal Museum of Fine Arts kunnen. In Brussel zal het nu voor patiënten uit psychiatrisch daghospitaal Paul Sivadon, dat verbonden is aan het Brugmannziekenhuis, mogelijk zijn om een museumvoorschrift te krijgen, als de arts denkt dat een culturele uitstap een heilzaam effect kan hebben.

"Zeker sinds corona weten we hoe belangrijk het mentale welzijn is. Het project heeft een tweeledig doel. Het bevordert de toegang tot cultuur voor een kwetsbaar publiek die er anders geen of weinig toegang tot heeft. Daarnaast hebben de artsen er een extra instrument bij binnen de therapeutische opvolging", vertelt Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba.

Op het museumvoorschrift wordt aangeduid welk museum de patiënt wil bezoeken en hoeveel personen zoals familieleden hen zullen vergezellen. De arts moet het voorschrift officieel tekenen. De stad Brussel betaalt de toegangstickets voor de patiënt en maximaal drie bezoekers die de patiënt vergezellen. Op het museumvoorschrift staat ook duidelijk uitgelegd wat er gebeurt met de privacygegevens van de patiënt.

> Brussels schepen wil museumbezoek laten voorschrijven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 september 2022

    Hoe lang moeten we nu nog wachten om met een voorschrift naar Tomorrowland of den Borgia te gaan ?