Patiënten bij MediBus in Brussel verdubbeld in vijf jaar tijd

Het aantal patiënten bij Medibus, het kabinet op wielen van de hulporganisatie Dokters van de Wereld, is sinds de ingebruikname in 2013 verdubbeld. In 2017 was er contact met 6.796 kwetsbare mensen en kregen 617 mensen medische zorg in de Medibus. Dat maakt de organisatie bekend in een persbericht.

Het mobiele zorgkabinet van Dokters van de Wereld rijdt 3 avonden per week uit naar de leefwereld van de meest kwetsbare inwoners van de hoofdstad: daklozen, druggebruikers, sekswerkers en mensen met of zonder papieren. "In de bus kunnen ze rekenen op een warm onthaal, paramedische zorg, screening op infectieziektes zoals hiv of Hepatitis C en steriel injectiemateriaal in het geval van druggebruik", vertelt Geneviève Loots, coördinator van de Brusselse projecten.

De hulporganisatie vraagt nadrukkelijk dat de overheden dringend werk maken van een daklozenbeleid dat kwetsbare personen structureel begeleidt naar een oplossing en niet in de lente op straat zet.

De zorgverleners zijn niet verrast dat het aantal patiënten snel stijgt. Het aantal daklozen in Brussel blijft stijgen en ook het armoederisico ligt veel hoger dan in Vlaanderen. De Medibus is daardoor vaak een ankerpunt voor kwetsbare personen die geen toegang vinden tot zorg.

"Het gaat over mensen bij wie de band met het traditionele zorgsysteem is doorgeknipt door ziekte, zorgweigering, administratieve problemen of geldtekort. Onder hen ook steeds meer gewone Brusselaars die niet langer de weg vinden naar het klassieke zorgsysteem, want één op vier Brusselaars doet systematisch aan zorguitstel en ziet nooit een arts", verklaart Loots.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.