Parket Halle-Vilvoorde vervolgt dertig personen voor valse vaccinatieregistratie

Het parket Halle-Vilvoorde houdt morgen, woensdag 7 februari, twee themazittingen over valse Corona Safe Tickets. Dertig personen moeten zich voor de 24ste en 25ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden omdat zij een valse vaccinatieregistratie lieten genereren door een dokter in Luik. Eens de registratie actief, konden ze valse Corona Safe Tickets op hun smartphone aanmaken en kregen zo toegang tot vrijetijdsactiviteiten.

"Een dokter uit Luik maakte in de periode mei tot en met november 2021 tegen vergoeding valse covidvaccinatieregistraties aan voor personen die hem hierom vroegen", zegt het parket Halle-Vilvoorde. "De personen konden dan een vals Corona Safe Ticket genereren op hun smartphone en kregen zo toegang tot restaurants en theatervoorstel lingen. Het Corona Safe Ticket diende men in die periode ook voor te leggen als men naar bepaalde landen wou reizen."

Het parket van Luik voerde een gerechtelijk onderzoek naar de arts, in samenwerking met de politie en het Departement Zorg, en dankzij een audit door het Departement Zorg konden ook de cliënten van de dokter geïdentificeerd worden. Op basis daarvan zijn per gerechtelijk arrondissement de dossiers en verdachten geïdentificeerd. Het parket Halle-Vilvoorde stuurde de verdachten in zijn regio een minnelijke schikking van 750 euro. 116 personen gingen daarop in, dertig andere gaven aan niet te willen ingaan op de minnelijke schikking en werden gedagvaard.

"Dit is erg asociaal en gevaarlijk gedrag", zegt procureur des Konings Carol Vercarre. "Dankzij de vaccinaties, certificaten en tickets slaagden we erin om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus te beperken en een deel van het gewone leven te hervatten. Het is dan jammer om te moeten vaststellen dat sommige mensen daarvoor 'vals' zijn gaan spelen, en hierdoor mogelijk andere deelnemers aan vrijetijdsactiviteiten hebben besmet."

De dertig verdachten riskeren een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en/of een geldboete tot maximaal 800.000 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.