Parket Halle-Vilvoorde eist 6 maanden cel en geldboetes voor valse vaccinatieregistratie

Het parket Halle-Vilvoorde heeft gevangenisstraffen van zes maanden en geldboetes van 1.600 euro gevorderd tegen een hele reeks mensen die een valse vaccinatieregistratie hadden laten genereren door een dokter in Luik. Met die registratie konden ze valse Corona Safe Tickets op hun smartphone aanmaken en kregen zo toegang tot vrijetijdsactiviteiten. Verschillende gedagvaarde personen gaven de feiten toe en gaven uiteenlopende redenen voor hun optreden.

De Luikse dokter maakte tussen begin mei en eind november 2021 in totaal 3.063 valse covidvaccinatieregistraties aan en vroeg daarvoor 75 tot 100 euro per registratie. De personen die zo een valse registratie kochten, konden dan een vals Corona Safe Ticket genereren op hun smartphone en kregen zo toegang tot restaurants en theaterv oorstellingen. Het Corona Safe Ticket diende men in die periode ook voor te leggen als men naar bepaalde landen wou reizen.

Het parket van Luik voerde een gerechtelijk onderzoek naar de arts, in samenwerking met de politie en het Departement Zorg, en dankzij een audit door het Departement Zorg konden ook de kopers van de valse registraties geïdentificeerd worden. De arts werd in Luik vervolgd, maar de kopers werden vervolgd door het parket van hun woonplaats. Het parket Halle-Vilvoorde stuurde de verdachten in haar regio een minnelijke schikking van 750 euro. 116 personen gingen daarop in, dertig andere deden dat niet en werden gedagvaard.

Bij een aantal personen bleek de dagvaarding niet in orde en een aantal anderen vroegen om in het Frans berecht te worden. Hun dossiers zullen op een latere datum behandeld worden. Tegen de anderen vroeg het parket gevangenisstraffen van zes maanden met uitstel, en geldboetes van 1.600 euro. Enkele verdachten ontkenden de feiten en vroegen de vrijspraak.

"Ik ken die arts helemaal niet", verklaarde een veertiger uit Dilbeek. "Ik weet niet hoe hij aan mijn gegevens is gekomen. Ik heb me ook volledig laten vaccineren, ik had dat nodig om mijn werk in de beveiligingssector te kunnen behouden."

"Iemand die werkte in de cafetaria van het sportcentrum waar ik kwam, heeft me zo'n vals certificaat aangeboden, maar ik heb dat aanbod afgewimpeld", klonk het dan weer bij een twintiger uit Asse. "Ik geloofde niet dat zoiets mogelijk was. Hij beweerde van wel en zei dat hij het me zou bewijzen, maar ik heb er nadien niets meer van gehoord. Als werknemer van dat sportcentrum had hij wel toegang tot mijn identiteitsgegevens, dus misschien heeft hij dat achter mijn rug gedaan."

Anderen bekenden de feiten en vroegen om een opschorting of een werkstraf. Dat was het geval voor twee broers uit Vilvoorde die voor zichzelf en hun moeder valse registraties hadden laten maken.

"Door de pandemie lag mijn autohandel stil en verdiende ik niet meer genoeg om mijn gezin te onderhouden en de medicijnen voor mijn moeder te kopen", zei een van de broers. "We hadden ook geen vertrouwen in het vaccin, we kenden verschillende mensen die vlak nu hun vaccinatie overleden waren. De informatie over die arts circuleerde op sociale media en we zagen daarin een uitweg, maar we beseffen nu dat dat fout was."

Ook een man die in het onderwijs werkte, gaf toe dat hij een vals vaccinatie-attest had gekocht, uit vrees anders zijn job te verliezen. Een dertiger uit Wemmel had dan weer een attest gekocht om zijn stervende grootvader in Tunesië een laatste keer te kunnen bezoeken. 

De rechtbank doet in de verschillende dossiers uitspraak op 6 maart.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 februari 2024

    Quicky had geen attest nodig om op 1 wild feestje te verschijnen tijdens de Corona lockdown : het volstond dat hij mini ster v justitie en luchtgitaaracrobatiek was , en hij kon nog ten allen tijde 1 keppeltje als schaamlapje opzetten !