Pakistan start grootschalige poliovaccinatie

Pakistan heeft maandag een grootschalige vaccinatiecampagne opgestart om miljoenen kinderen tegen polio te vaccineren. Die campagne start nu het geweld en gerichte aanvallen op gezondheidswerkers toenemen.

Militanten met banden aan terreurnetwerk al-Qaida vallen gezondheidswerkers vaak aan. Ze beschuldigen hen ervan spionnen te zijn en claimen dat het vaccin bedoeld is om moslimkinderen steriel te maken. 

De vijfdaagse campagne is gericht op meer dan 44,2 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. Meer dan 360.000 gezondheidswerkers zullen in 150 districten het vaccin toedienen.

Pakistan startte het polioprogramma in 1994 en had de virale ziekte bijna uitgeroeid. In 2019 tekende het land 147 gevallen op, het hoogste in vijf jaar, temidden van boycots tegen het vaccin en aanvallen op gezondheidswerkers. Sinds 2012 zijn ongeveer 60 mensen, onder wie gezondheidswerkers en veiligheidspersoneel, omgekomen tijdens poliovaccinatiecampagnes.

In 2021 telde Pakistan één geval van polio, maar vorig jaar waren er 20 nieuwe gevallen gemeld, allemaal in de provincie Khyber Pakhtunkhwa waar het geweld woedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.