Ozempic vanaf vandaag voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 en ernstige obesitas

Apothekers in België moeten het populaire medicijn Ozempic vanaf vandaag  voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 en een beperkt aantal mensen met stijgende obesitas. Het Koninklijk Besluit dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daartoe opstelde is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Het populaire Ozempic verlaagt de bloedsuikerspiegel en is bedoeld voor diabetici. Maar omdat het ook gewichtsverlies blijkt te veroorzaken, explodeerde de wereldwijde vraag, met tekorten als gevolg.

In ons land zal de beperktere beschikbaarheid aanhouden tot komende zomer, waarschuwt minister Vandenbroucke, die in oktober besliste om Ozempic voor te behouden voor diabetici en mensen met een BMI van minstens 35, of van minstens 30 in combinatie met minstens één gewichtsgerelateerde comorbiditeit. Het Koninklijk Besluit dat hij daarvoor trof, is in het Staatsblad gepubliceerd en is nu dus in werking getreden. Apothekers en artsen moeten zolang Ozempic beperkt beschikbaar is voorrang geven aan de twee betrokken groepen.

"Op een moment van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die het geneesmiddel het meeste nodig hebben ook écht toegang krijgen", zegt Vandenbroucke. "Dit is een belangrijk geneesmiddel voor patiënten die lijden aan diabetes type 2. Als ze dit geneesmiddel niet kunnen gebruiken, kan dit leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel."

Tegenstand

Bvas vindt dat deze inmenging in de therapeutische vrijheid van de arts te ver gaat. Wat wel kan, is een verbod uitvaardigen op de parallelle export van het geneesmiddel naar andere landen, lichtte voorzitter Johan Blanckaert eerder toe in een reactie.

Voorzitter van de ASGB-huisartsenvleugel Michel Creemers was evenmin te spreken over de maatregel: "Een ongeziene maatregel die niet minder dan een aanslag op de therapeutische vrijheid van de (huis)arts betekent en vooral ook nog eens aantoont hoeveel belang de minister aan het medisch overleg hecht."

> Het is niet aan de minister om te bepalen wat artsen mogen voorschrijven (Bvas)

> Ozempic-gate in de maak? (ASGB)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.