Oxfam België start noodfonds voor Gaza

Hulporganisatie Oxfam lanceert een rekeningnummer waarop financiële hulp voor "de burgerbevolking in het zwaar getroffen Gaza" welkom is. Al vele jaren is Oxfam aanwezig in Gaza. Het volledige beleg van de smalle landstrook dat Israël begonnen is na de Hamasaanval op Israël, "zal leiden tot een humanitaire ramp", klinkt het.

"Oxfam is geschokt door de recente aanvallen", zegt Oxfam-landendirecteur in Palestina en Israël Mustafa Tamaizeh. "Geweld maakt nooit de weg vrij voor vrede. De internationale gemeenschap moet alle diplomatieke middelen inzetten om een onmiddellijk staakt-het-vuren te bewerkstelligen."

Het totale beleg dat Israël nu gestart is na een al zestien jaar durende blokkade "zal de burgers van Gaza nog meer essentiële zaken ontzeggen, zoals voedsel, water en elektriciteit", aldus Tamaizeh. "Dit is een collectieve bestraffing van een bevolking die geen verantwoordelijkheid draagt voor het geweld en die illegaal is volgens het internationaal recht. Het draagt niet bij aan vrede en veiligheid, maar zal het vuur van deze crisis verder aanwakkeren."

Daarom moet er een onmiddellijk staakt-het-vuren komen, vindt Oxfam, zodat hulporganisaties toegang kunnen krijgen tot iedereen die levensreddende hulp nodig heeft. Het Oxfam-kantoor in Gaza is gesloten, maar zodra de situatie het toestaat zal Oxfam het bieden van noodhulp aan mensen in Gaza hervatten en bijdragen aan het lenigen van de grootste noden. "Daarom lanceert Oxfam België nu een oproep, zodat we voedselhulp, water, sanitaire voorzieningen en cash vouchers kunnen bieden, en door kunnen gaan met het steunen van vrouwengroepen en gezondheidscentra", klinkt het.

De steun is welkom op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 met vermelding van Gaza Crisis. 

Bij het Consortium 12-12, dat Oxfam en verschillende andere hulporganisaties groepeert, zijn op dit moment geen plannen om een nationale oproep te lanceren, zoals dat gebeurd is na de aardbevingen in Syrië en Turkije en de oorlog in Oekraïne.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 oktober 2023

    De leerling overtreft de leermeester : Gaza is a look-a-like van het Getto van Warschau !