Overlijdens tijdens buitenlandse vakantie: dodelijke fietsongevallen in de lift

Vorig jaar bracht het repatriëringscentrum van Dela voor het eerst sinds 2019 opnieuw zo’n 400 overleden Belgische toeristen terug naar ons land.  Opvallend zijn een verdubbeling van het aantal fietsongevallen, een blijvende impact van covid en het hoge aantal gevallen van hartfalen. Het gat om een stijging van 30% ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. 

De meest opvallende cijfers op een rijtje:

  • Het aantal dodelijke fietsongevallen op vakantie is verdubbeld
  • 5% van het aantal repatriëringen zijn het gevolg van covid (vorig jaar nog 10%)
  • 8 op de 10 van de overleden Belgische toeristen waren met vakantie in West-Europa
  • IJsland is een nieuwkomer als land waar Belgen overleden op vakantie
     

“We repatriëren vandaag evenveel Belgische toeristen als voor corona. In 90% van de gevallen gaat het om een natuurlijk overlijden. Hartfalen is de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door ongevallen zoals een ongelukkige val tijdens een bergwandeling. Het is wel zo dat we merken dat het avontuurlijk toerisme aan populariteit wint. Voor onervaren mensen kan dat risico’s inhouden”, verklaart Greta Plas, manager repatriëringscentrum Dela.

Dodelijke fietsongevallen op vakantie maal twee

Vandaag komen twee keer zoveel Belgische toeristen door een fietsongeval om in vergelijking met enkele jaren geleden. Hoewel het om een miniem aandeel (1%) gaat van het totaal aantal buitenlandse overlijdens, verdient de evolutie wel de nodige aandacht. Maar de uitvaartspecialist stelt ook twee positieve evoluties vast: de populariteit  van de skihelm onder de skiërs werpt zijn vruchten af, en ook met de sterftes als gevolg van een covid-besmetting op vakantie gaat het de goede kant uit. Corona maakt weliswaar nog altijd 5% uit van het aantal repatriëringen. Dat was de voorbije twee jaar evenwel ruim 10%.

Meeste repatriëringen vanuit Spanje en Frankrijk 

In tegenstelling tot wat we doorgaans denken, overlijden er niet zo veel Belgen op exotische bestemmingen of aan uitheemse ziektes. 8 op de 10 Belgen die in het buitenland overlijden, laten het leven op vakantie in West-Europa, met Spanje (25%) en Frankrijk (20%) op kop. Opvallende nieuwkomer in 2022 is IJsland.

Landen waar meeste Belgische toeristen overleden in 2022

1. Spanje 25%
2. Frankrijk 20%
3. Nederland 6%
4. Turkije 4,5%
5. Portugal 4%
6. Italië 4%
7. Luxemburg 4%
8. Duitsland 4%
9. Tunesië 4%
10. Oostenrijk, Griekenland, Congo 2%

Enkele tips: voldoende uitgerust aan de vakantie beginnen en je goed voorbereiden is aangeraden. En dat in de brede zin: in 2022 waren er nog steeds Belgen die niet verzekerd waren om gerepatrieerd te worden. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.