Overleg over coronamaatregelen voor vluchten uit China nog gaande, zegt Brussels Airport

Brussels Airport heeft bijna een formeel akkoord bereikt over de controle op het afvalwater van vliegtuigen uit China. Er is een akkoord en een Koninklijk Besluit nodig voor dat proefproject van start kan gaan. Beide worden voor zaterdag verwacht, want dan landt de eerstvolgende vlucht uit China op de luchthaven van Zaventem. Ook over de controle van de verplichte negatieve coronatest die reizigers uit China moeten kunnen voorleggen, moet nog overlegd worden. Een oplossing wordt volgende week verwacht, bevestigt Brussels Airport.

In het licht van de stijgende coronacijfers in China maakte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandag twee maatregelen bekend. Enerzijds moeten reizigers die de voorbije week uit China teruggekeerd zijn en symptomen vertonen, getest word en op het coronavirus. Anderzijds moet het afvalwater van vluchten uit China gecontroleerd worden op nieuwe coronavarianten. Woensdag moedigde de Europese Unie haar lidstaten sterk aan om een coronatest te verplichten voor mensen die van China naar de EU reizen, waarop minister Vandenbroucke reizigers uit China verplichtte een negatieve coronatest voor te leggen voor ze ons land binnenkomen. Dat geldt in eerste instantie voor rechtstreekse vluchten. 

Brussels Airport voert vandaag gesprekken met de FOD Volksgezondheid over de details van het akkoord over de controle van het afvalwater van vluchten uit China, zegt Nathalie Pierard, woordvoerder van de luchthaven. Het is al duidelijk dat een aparte vrachtwagen gehuurd moet worden om het afvalwater op te vangen, die voor en na elk gebruik grondig gereinigd moet worden. Bagageafhandelaar Aviapartner zal het afvalwater in de daarvoor bestemde vrachtwagen verzamelen, waarna Saniport van de FOD Volksgezondheid een staal zal nemen en zal bezorgen aan een extern laboratorium. Het gaat om een proefproject dat in eerste instantie voor een korte termijn wordt uitgerold. Er is een Koninklijk Besluit in de maak, dat normaal gezien zaterdag kan worden gepubliceerd.

De controle van die negatieve coronatest zou in twee stappen verlopen, licht Pierard nog toe. De reizigers moeten voor het vertrek naar België een coronatest afleggen in China, waarop ze een testcertificaat ontvangen. Het is aan de luchtvaartmaatschappij om dat certificaat te controleren voor de boarding. Wie een negatief testcertificaat kan voorleggen, kan naar België vliegen. "Waarschijnlijk moet dat certificaat ook na de landing in België gecontroleerd worden, maar het is nog onduidelijk hoe, waar en door wie dat zal gebeuren, evenals wat er zal gebeuren met mensen die toch over een positief testcertificaat beschikken", legt Pierard uit. Verder overleg over de parameters van de controle staat donderdag op de agenda.

In het verleden werd een gelijkaardige modus operandi gehanteerd voor het controleren van het Passenger Locator Form (PLF) van reizigers die in Brussels Airport aankwamen. Toen waren het agenten van de federale politie die dat document controleerden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.