Oproep aan Belgische artsen en apothekers om Ozempic enkel voor te schrijven aan diabetici

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) roept artsen en apothekers op om het geneesmiddel Ozempic enkel nog voor te schrijven aan patiënten met diabetes. Reden is de "beperkte beschikbaarheid, die zeker tot begin 2024 zal duren", staat te lezen op de website van het FAGG.

Volgens het geneesmiddelenagentschap is de beperkte beschikbaarheid het gevolg van een acute stijging van de vraag. Vorig jaar lanceerde het agentschap trouwens al eens een gelijkaardige vraag.

Ozempic, gebaseerd op de stof semaglutide, verlaagt het suikergehalte in het bloed maar het remt ook de eetlust. Het middel is daarom erg populair bij mensen die gewicht willen verliezen. In België is het alleen op voorschrift beschikbaar.

Ook Rybelsus (tabletten op basis van semaglutide) is momenteel niet beschikbaar, zegt het FAGG. De termijn is niet bekend.

"Zolang er sprake is van een beperkte beschikbaarheid, moet er voorrang worden gegeven aan de vergunde indicatie van Ozempic. Dat is de behandeling van volwassen patiënten met onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2 als toevoeging aan dieet en lichaamsbeweging. Off-label gebruik van Ozempic moet in deze omstandigheden worden beperkt. Zeker voor het gebruik in de behandeling van overgewicht waarbij er sprake is van een BMI (Body Mass Index) lager dan 30 kg/m² of lager dan 27 kg/m² in combinatie met ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit."

Het FAGG volgt de situatie op, zowel op nationaal als Europees niveau, klinkt het.

CD&V-parlementslid Nawal Farih, die voor de zomer al twee parlementaire vragen heeft gesteld met betrekking tot de beschikbaarheid van Ozempic, reageert dinsdag tevreden op de communicatie van het geneesmiddelenagentschap. "Het oneigenlijk gebruik van medicatie voor een maatje 34, is absoluut niet ok. Recent leek er zelfs een reclamecampagne aan de gang in de media. Het cijfer op de weegschaal is op zichzelf geen gezondheidsdoelstelling, zeker niet met regelmatige onbeschikbaarheden voor diabetici, voor wie het medicijn noodzakelijk is", meent Farih.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageert in VTM Nieuws dat het medicijn Ozempic is goedgekeurd en dus vrij kan voorgeschreven worden. Maar hij roept toch op om het niet zomaar te gebruiken als je wil vermageren. "Sommige diabetespatiënten hebben het heel hard nodig. Het is godgeklaagd dat het dan voorgeschreven wordt voor mensen die het minder nodig hebben, of voor wie het zelfs schadelijk is", luidde het.

Vandenbroucke wees op zijn beslissing om vanaf 1 december aan kinderen en jongeren met obesitas hun behandeling bij een diëtist volledig terug te betalen. "Gezonder eten, meer bewegen,... dat is het allereerste wat moet gebeuren (...)  Uitzonderlijk kan Ozempic, voor iemand met heel ernstig overgewicht."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.