Opioïdencrisis: CVS, Walmart en Walgreens schikken voor 12 miljard dollar

De winkelketens CVS Health, Walmart en Walgreens hebben een voorlopige schikking getroffen om duizenden rechtszaken van Amerikaanse staten en lokale overheden af te wenden. De bedrijven zouden alles samen 12 miljard dollar ophoesten.

Volgens de rechtszaken zijn de drie bedrijven mee verantwoordelijk voor de opioïdencrisis, een golf van verslavingen en overdosissen met pijnstillers in de Verenigde Staten die volgens sommige schattingen het leven heeft gekost aan meer dan een half miljoen mensen. Ze zouden niet omzichtig genoeg zijn omgegaan met de verkoop van verslavende pijnstillers.

CVS zou voor 4,9 miljard dollar schikken, Walgreens voor 4 miljard dollar en Walmart voor 3 miljard dollar. De schikking is wel nog niet definitief: voldoende staten, county's en gemeenten moeten ermee akkoord gaan.

De schikking heeft zo dezelfde structuur al de megaschikking die de overheden om dezelfde reden vorig jaar al troffen met de Amerikaanse producenten van geneesmiddelen. Zij betalen alles samen tot 26 miljard dollar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.