Open VLD legt uitbreiding euthanasiewet op tafel

De Open VLD vraagt dat de Kamer een wetsvoorstel rond de uitbreiding van de euthanasiewetgeving prioritair behandelt. In het regeerakkoord spraken de meerderheidspartijen af om voor ethische aangelegenheden eerst onder elkaar naar een consensus te zoeken, maar daar willen de liberalen niet op wachten.

Wie vandaag euthanasie aanvraagt in ons land, moet op dat moment handelingsbekwaam en bewust zijn. Er bestaat ook zoiets als een positieve wilsverklaring die vooraf kan worden ingevuld, maar die kan alleen worden uitgevoerd als de patiënt niet meer bij bewustzijn is. Wie aan dementie lijdt en verdere aftakeling wil vermijden, heeft dus twee keuzes: euthanasie aanvragen op het moment dat men nog wilsbekwaam is, en dus met potentieel nog een aantal goede jaren voor de boeg, of sterven na een lange lijdensweg. 

De voorbije twee jaar gingen volgens Open VLD-Kamerlid Robby De Caluwé amper 49 mensen met dementie over tot euthanasie, allemaal in een vroeg stadium van de ziekte. "Onmenselijk", noemt hij dat. "En gewoonweg omdat de wet hen geen andere keuze liet."

Jan Ceuleers

Eén van die mensen was voormalig VRT-baas Jan Ceuleers, die eind 2020 stierf. Zijn dochter Barbara getuigt in haar boek 'Doodgewoon' over zijn overlijden en pleit daarin voor een aanpassing aan de euthanasiewet. Naar aanleiding van dat boek brengt De Caluwé zijn wetsvoorstel opnieuw onder de aandacht.

Dat voorstel dateert eigenlijk al van 2019, maar een jaar later zag de Vivaldi-regering het levenslicht en die zette in het regeerakkoord dat de meerderheid inzake ethische dossiers eerst naar een consensus zoekt vooraleer partijen op eigen houtje wetsvoorstellen in het parlement indienen. Zo'n consensus is er niet, en dus verdween het voorstel van De Caluwé naar de achtergrond. 

"Prioritaire behandeling"

Concreet vragen de liberalen de "prioritaire behandeling" van de tekst in de Kamercommissie Volksgezondheid, bevestigt woordvoerder Thomas Martens. Dat het voorstel op enkele weken voor de ontbinding van de Kamer nog tot een stemming komt, is hoogst twijfelachtig. De Kamer debatteerde de afgelopen jaren meermaals over dat andere ethische dossier, de uitbreiding van de abortuswet.

De rechtse oppositie, aangevuld met regeringspartij CD&V, staat daar echter lijnrecht tegenover de rest van de meerderheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan Niville

  27 februari 2024

  Wordt het niet eens hoog tijd dat de euthanasiewet wordt uitgebreid naar ouderen die graag euthanasie willen omdat het voor hen genoeg geweest is... Vele ouderen laten blijken dat ze na een mooi leven te hebben geleden, eigenlijk liever willen sterven dan te moeten aftakelen tot ze na een lange lijdensweg uiteindelijk kunnen sterven...
  Ik vind het niet kunnen dat ouderen die deze keuze hebben gemaakt zichzelf moeten ombrengen maw zelfmoord moeten plegen boven de 80 of 85 Jarige leeftijd !! Toen ik MUG-interventies deed tijdens mijn assistentschap heb ik meerdere ouderen gevonden die zich hadden verhangen omdat ze er genoeg van hadden !
  Ik vond dat verschrikkelijk !
  Ik hoop dat deze discussie in Vlaanderen eindelijk eens op gang komt zoals in Nederland reeds het geval is...
  Laat ouderen die dit wensen toch de mogelijk van euthanasie te krijgen ipv zelfmoord te moeten plegen...