Ook UZ Gent zet studie naar Johnson & Johnson-vaccin on hold

Het UZ Gent zet zijn studie naar een coronavaccin dat ontwikkeld is door de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson on hold. Bij een grootschalige internationale fase 3-studie is een van de proefpersonen onverklaarbaar ziek geworden. Ook bij ons worden testen uitgevoerd op het vaccin, in het Gentse CEVAC. Daar worden geen nieuwe vaccins meer toegediend tot er zekerheid is dat de medische problemen bij de zieke proefpersoon niets met het vaccin te maken hebben.

Johnson & Johnson legde maandag een fase 3-onderzoek stil. De studie, waarbij wereldwijd 60.000 proefpersonen het coronavaccin toegediend krijgen, moet de doeltreffendheid van het vaccin in kaart brengen. Bij een van de proefpersonen doken onverklaarbare medische klachten op. Zoals de procedure dat voorschrijft, worden dit soort studies dan stilgelegd tot een medische analyse uitsluitsel geeft over de causaliteit. Het is niet ongebruikelijk dat bij studies van deze omvang het onderzoek wordt stilgelegd.

Ook in Gent kregen deelnemers aan de studie het vaccin van Johnson & Johnson toegediend in een fase 1 en fase 2-studie. Het is niet duidelijk hoeveel proefpersonen het vaccin al hebben gehad maar het UZ Gent meldt vandaag wel dat er voorlopig geen nieuwe vaccinaties meer worden toegediend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.