Omikron dodelijker dan griep, concludeert nieuwe Zwitserse studie

De omikronvariant van het coronavirus heeft een aanzienlijk hoger sterftecijfer dan de seizoensgriep bij gehospitaliseerde patiënten. Dat blijkt uit een representatieve studie van de Universiteit van Luzern in Zwitserland.

Tijdens de eerste dertig dagen van de ziekenhuisopname lag het sterftecijfer ongeveer anderhalf keer hoger bij mensen die door de omikronvariant waren getroffen, ondanks het over het algemeen mildere ziekteverloop in vergelijking met de voorheen dominante deltavariant, de toenemende immuniteit onder de bevolking en de betere behandelingsmogelijkheden, aldus de universiteit. 

Er was geen verschil in de nood aan een opname op de intensive care. Wel was de kans om in het ziekenhuis te overlijden nog voor opname op de afdeling intensieve zorg twee tot drie keer zo groot bij een besmetting met omikron dan bij een besmetting met het griepvirus. Dat was volgens de studie in het bijzonder het geval voor oudere personen en mensen met dementie.

Om het verloop van de ziekte bij gehospitaliseerde patiënten te vergelijken, werden de gegevens van 3.066 mensen met de omikronvariant vergeleken met die van 2.146 mensen met influenza die waren opgenomen in een vijftiental Zwitserse ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.