"Om echt gezond te zijn, moeten we ook kwaliteit van leven ervaren" (CM)

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte, ook kwaliteit van leven, zingeving en verbondenheid dragen daartoe bij. Dat stelt de Christelijke Mutualiteit (CM) na een onderzoek bij meer dan 8.600 leden. "Om echt gezond te zijn, moeten we ook kwaliteit van leven ervaren", aldus CM-voorzitter Luc Van Gorp. De mutualiteit lanceert vrijdag op een symposium het netwerk "Positieve Gezondheid België", om met verschillende partners die bredere visie op gezondheid in de samenleving en gezondheidszorg te verankeren.

Het model "Positieve Gezondheid" komt van de Nederlandse huisarts en onderzoekster Machteld Hubert. Zij bundelde allerlei gezondheidsindicatoren in zes dimensies - de klassieke lichaamfuncties, het dagelijks functioneren, sociale participatie, le venskwaliteit, zingeving en mentaal welbevinden - die ook nog eens zijn onderverdeeld.

De bevraagde CM-leden gaven in de peiling alvast aan dat die verschillende dimensies invloed hebben op hun gezondheid. "Onze gezondheidszorg gaat er vandaag nog te vaak van uit dat gezondheid hetzelfde is als niet ziek zijn", aldus Van Gorp. "We ondernemen pas actie als er iets aan de hand is. En dokters zijn er om fysieke en mentale problemen te genezen. Onze leden geven duidelijk aan dat gezondheid voor hen veel meer is dan dat. Het volstaat niet om fysiek in orde te zijn."

Sommige aspecten wegen voor bepaalde groepen meer door dan voor andere. Jongeren hechten zo meer belang aan klachten en pijn, slapen en eten, terwijl ouderen veel meer een verband zien tussen gezondheid en onthouden of concentreren. Er is dus geen pasklaar antwoord op hoe je gezond in het leven moet staan, wat dan ook de filosofie is achter het nieuwe model, aldus Van Gorp. "De Belg moet de regie voeren over zijn gezondheid, vanuit zijn kracht en niet vanuit zijn klacht."

Op het symposium stelde de CM vrijdag het model Positieve Gezondheid voor aan belanghebbenden binnen en buiten de gezondheidszorg. De mutualiteit lanceerde daarnaast ook het netwerk, waarmee "we vorm willen geven aan de gezondheidszorg van morgen en bouwen aan een gezonde samenleving". Dat netwerk wil tools aanreiken, onderzoek uitvoeren, organisaties verbinden en voorstellen doen om het concept in de samenleving en gezondheidszorg te verankeren.

Huisartsenorganisatie Domus Medica, Natuurpunt, vrijetijdsorganisatie Pasar en Hasselt Zorgstad zegden alvast toe partner te worden. Andere geïnteresseerden kunnen partner worden via www.mijnpositievegezondheid.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.