Nummer twee van Ruslands grootste staatsbank overleden op 42 jaar

De vicevoorzitter van Sberbank, de grootste bank van Rusland waarvan de staat hoofdaandeelhouder is, is  plots overleden. In een bericht op de Sberbank-site meldt de instelling dat Nikolaj Vasev bezweken is aan een hartaanval, volgens de eerste conclusies van de artsen.

Goed twaalf jaar lang stond Vasev aan het hoofd van de afdeling voor particulieren en vastgoed, sinds eind vorig jaar was hij ook vicevoorzitter. 

In de zomer van 2022 legde de Europese Unie strenge sancties op aan de Sberbank, in een antwoord op de Russische oorlog tegen Oekraïne. Onder druk van die westerse sancties kondigden de Russische banken aan dat hun winsten met meer 90 procent zijn ingestort in 2022, het eerste jaar van de  oorlog.

Verschillende Russische politici, captains of industry en investeerders zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne overleden aan hartaanvallen of zelfmoorden. Dat was onder meer het geval bij de vorige adjunct-directeur van Gazprombank. Die zou zichzelf en zijn gezin in zijn appartement in Moskou gedood hebben, goed twee maanden na de start van de oorlog. Destijds gaven zijn buren aan dat ze twijfels hadden bij de officiële versie van de feiten.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 november 2023

    Dank zij de Zelfmoordlijn is het aantal zelfmoorden in België spectaculair gedaald !
    Ware het niet beter om vanuit den USSR 1 RODE LIJN te openen rechtstreeks verbonden met onze zelfmoordlijn : er zouden veel minder lijken uit het Russische lucht(op)ruim vallen !