Nog zeker tot juni tekort aan Ozempic

Al zeker tot eind juni is er een tekort aan het diabetesmedicijn - en eveneens populair afslankmiddel - Ozempic. Dat heeft producent Novo Nordisk bevestigd. Die termijn is langer dan aanvankelijk vooropgesteld werd, meldt Het Laatste Nieuws.

De fabrikant had eerder aangekondigd dat het tekort aan Ozempic begin dit jaar zou opgelost zijn. Maar op de website van geneesmiddelenwaakhond FAGG staat intussen dat het middel slechts beperkt beschikbaar is tot 30 juni 2024. "De hoeveelheid die nu geleverd wordt, blijft gelijk aan de hoeveelheid van vorig jaar", zegt Elke De Blay van Novo Nordisk België. En dat is niet genoeg voor alle diabetici in ons land.

Nadat vorig jaar de vraag naar Ozempic ontplofte, omdat het bij niet-diabetici ook als afslankmiddel werkte, had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ingegrepen: artsen en apothekers moeten het voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2, of met een te hoog BMI. Dat heeft ertoe geleid dat de vraag van niet-diabetici naar Ozempic is afgenomen, zegt Stefan Teughels van huisartsenvereniging Domus Medica. "Ik merk het in mijn eigen praktijk ook. Voor ons is die drukte wat gaan liggen."

De Diabetes Liga blijft bezorgd, maar ziet ook één lichtpuntje. "Sinds september vorig jaar was er ook een tekort aan Rybelsus, het alternatief van Novo Nordisk - in pilvorm. Dat tekort is weggewerkt, dus diabetici hebben nu weer een alternatief", zegt algemeen directeur Arnout Wouters.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.