Hoe moeten we naar duurzame zorg?

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In België is de situatie waarschijnlijk gelijkaardig. Dat leidde tot een overleg tussen zowat 30 zorgprofessionals vanuit diverse disciplines met de vraag hoe je de ecologische voetafdruk van eerstelijns- en tweedelijnszorg kunt verkleinen. En: hoe schrijf je duurzaam voor?

Het initiatief kwam van Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Waar initiatieven om CO2-uitstoot van ziekenhuizen te verminderen al een vlucht hebben genomen, gebeurt dat nu ook steeds meer binnen de eerstelijnszorg. Denken over oplossingen voor de uitdaging om te komen tot duurzame zorg is een van de grote uitdagingen waar de Nederlanders wat aan willen doen. Ze namen dat punt ook op in de agenda voor staat de komende jaren, de Nivel Onderzoeksagenda 2022-2024.

Een eerste actiepunt spitst zich toe op duurzame infectiepreventie, met aandacht voor minder wegwerpartikelen bij infectiepreventie of de herbruikbarheid van medische hulpmiddelen. De prijs van die duurzame middelen mag dan wel de pan niet uitswingen en hun gebruiksvriendelijkheid moet die van niet-duurzame alternatieven evenaren.

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7 procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen, De productie en het gebruik van geneesmiddelen vormen daar een belangrijk onderdeel van, luidt het bij onze noorderburen. Het uitgangspunt lijkt simpel: duurzaam voorschrijven begint in de spreekkamer. Maar hoe bepaal je wat de duurzaamste behandelkeuze is? En welke factoren neem je allemaal mee bij het bepalen daarvan? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Overwegingen hierbij waren:

  • Een geneesmiddel legt een lange weg af voordat het gebruikt wordt door de patiënt.
  • Het aantal betrokken partijen is groot: patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars, farmaceutische bedrijven en beleidsmakers.
  • Er is een maatschappelijk debat nodig om deze partijen op één lijn te krijgen over de (wettelijke) kaders en mogelijkheden.

Verder dienen zorgverleners ook in te zetten op leefstijlveranderingen bij henzelf en hun patiënten.Met dit overleg werd alvast het startschot gegeven voor verandering, maar het is nu uitkijken of dat ook concreet veel oplevert.

Meer dan 200 organisaties, overheden en bedrijven in Nederland hebben de Green Deal Duurzame Zorg al enkele jaren geleden ondertekend. Het gaat zelfs al om een tweede versie, de Green Deal Duurzame Zorg 2.0. Vlaanderen heeft een eerste versie op de agenda gezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.