Nieuwe richtlijn schept duidelijkheid over behandeling van long covid-patiënten

Een nieuwe richtlijn moet duidelijkheid scheppen over de behandeling van patiënten die met langdurige covid-symptomen kampen. De richtlijn is vanaf vandaag online te raadplegen door artsen, kinesisten, diëtisten en andere gezondheidsmedewerkers, zo meldt de KU Leuven.

België telt op dit moment zo'n 4,6 miljoen bevestigde covid-19-gevallen. Tot 62 procent van de patiënten kunnen vier weken na de infectie nog steeds met syptomen kampen. Symptomen kunnen onder meer gaan van vermoeidheid, kortademigheid, spier- of gewrichtspijnen tot mentale problemen. 

Tot hiertoe was er geen eenduidige aanpak om long covid-patiënten te behandelen, vertelt professor huisartsengeneeskunde Jan Verbakel (KU Leuven). "De zorg voor long covid-patiënten was versnipperd. Er werd monodisciplinair gewerkt: artsen keken bijvoorbeeld enkel naar longproblemen of enkel naar neurologische klachten. Er was weinig aandacht voor andere disciplines, zoals psychologische klachten." 

“Ook nu nog worden patiënten met aanhoudende Covid-klachten doorgestuurd van specialist naar specialist, met onnodige onderzoeken en hoge kosten – zowel voor de patiënt als de maatschappij – tot gevolg”, aldus onderzoekster Hannelore Dillen van KU Leuven.

"Door alle relevante wetenschappelijke studies naast elkaar te leggen en – daar waar studies ontbraken – aangevuld door de expertise van een brede waaier expert-zorgverleners, konden we een evidence-based behandelmethode opstellen die handvatten biedt voor alle zorgverleners", aldus nog Prof. Verbakel.

Schema

De nieuwe richtlijn bekijkt de behandeling op een multidisciplinaire manier. Verschillende beroepsgroepen, onder meer longartsen, huisartsen, neurologen, kinesisten en diëtisten, zijn betrokken. Ook patiëntenverenigingen zaten rond de tafel. De richtlijn schetst een schema: er staat duidelijk opgelijst welke onderzoeken nuttig zijn, welke fysieke parameters in acht moeten genomen worden, welke specialisten wanneer moeten geraadpleegd worden enzovoort. 

Er is daarnaast ook ruimte voor zelfmanagement door de patiënt. "Elke patiënt is anders", zegt professor Verbakel. "Complexe aandoeningen als covid-19 vragen een gepersonaliseerde aanpak waarin de patiënt zelf een belangrijke rol speelt."

Professor Verbakel is erg tevreden met de nieuwe adviezen. "Het bewustzijn over long covid is aanwezig in de samenleving, maar patiënten werden geregeld van het kastje naar de muur gestuurd voor de behandeling van hun klachten. Deze richtlijn schept een duidelijk kader." 

Ook de erkenning voor langdurige covid-patiënten wordt een stuk vergroot door het publiceren van de richtlijn, zegt ook Ann Li, zelf long covid-patiënte en trekker van de vereniging errond. "Al te vaak stoten patiënten op onbegrip of op zorgverleners die zelf niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Dat vertraagt het genezingsproces. We hopen dat de richtlijnen een deel van de oplossing zijn."

Meer informatie
De richtlijn “Opvolging en revalidatie van patiënten met aanhoudende klachten na Covid-19 in de eerste lijn” door Dillen et al is verschenen op ‘ebpracticenet’ en vrij online te raadplegen.
De richtlijn werd mogelijk gemaakt door KU Leuven, CEBAM, UZ Leuven en Post-Covid gemeenschap met als financierende en organiserende instantie FOD Volksgezondheid.

De volledige auteursgroep kan online geraadpleegd worden. 

> Internationale onderzoekers wisselen covid-ervaringen uit in Antwerpen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Comhaire

    08 december 2022

    Wat een onzin! Misschien is het omdat wij (internisten, endocrinologen) patiënten zien die na toepassing van de bovenstaande richtlijnen nog steeds met dezelfde klachten zitten, dat we - samen met onze ontmoedigde patiënten - vaststellen dat de richtlijnen onzin zijn. Er is voldoende bekend over de pathogenese van de klachten van de Post-COVID patiënten om een rationele behandeling te kunnen instellen. Die doet weliswaar beroep op substanties die niet zijn geregistreerd door de conservatieve allopathische (KUL)-geneeskunde. De resultaten van de behandeling die wij toepassen zijn meermaals gepubliceerd, maar de FOD neem niet eens de moeite ze te raadplegen. En zo gaat voor vele patiënten , en voor de gemeenschap veel kostbare (werk) tijd verloren. Triest!!!