Nieuwe VUB-rector: profiel van kandidaten Danckaert en Devroey

Vandaag opent de stemming van de rectorverkiezingen aan de Vrije Universiteit Brussel. In de komende twee weken wordt beslist of Jan Danckaert of Dirk Devroey de opvolger wordt van Caroline Pauwels. Op maandag 20 juni om 12.00 uur eindigt de stemming en dinsdag 21 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

De stemming verloopt volledig digitaal. Alle personeelsleden van VUB en UZ Brussel én alle VUB-studenten mogen deelnemen aan de rectorverkiezing. Mocht er op 21 juni geen winnaar uit de bus komen, dan volgt een tweede ronde.

De stemmen uit de categorie van het zelfstandig academisch personeel krijgen in de uitslag een gewicht van 60 procent, die van het overig academisch personeel 15 procent, die van de studenten en van administratief-technisch personeel 10 procent en de stemmen van het personeel van het UZ Brussel 5 procent. De weging van de stemmen gebeurt onder het toezicht van een onafhankelijke gerechtsdeurwaarder.

De huidige rectorverkiezingen werden vervroegd nadat Caroline Pauwels wegens ziekte vervroegd haar ambt neerlegde. De twee kandidaten om haar op te volgen zijn de huidige rector ad interim Jan Danckaert en professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey. De nieuwe rector gaat officieel aan de slag bij de start van het nieuwe academiejaar 2022-2023, en dat voor een termijn van vier jaar.

Admnistratieve vereenvoudiging is bij beide kandidaten een belangrijk programmapunt.

Jan Danckaert beklemtoont de academische vrijheid en de humanistische kernwaarden. Hij zet zijn academische ervaring en netwerk in als troeven. Hij noemt zich een van de architecten van het bekende VUB 'eutopia'-netwerk.

Dirk Devroey hamert op een daadkrachtiger en transparant beleid. Hij mikt op een beperking van het aantal raden. In 2040 al wil hij de klimaatdoelstellingen realiseren. Grensoverschrijdend gedrag wil hij onder meer aanpakken met een anoniem meldpunt.

Jan Danckaert zet de kernpunten van zijn kiesprogramma uiteen in dit YouTubefilmpje.

Dirk Devroey zet de kernpunten van zijn kiesprogramma uiteen in dit YouTubefilmpje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.