Nieuwe politieke beweging Voor U haalt 7.000 handtekeningen en komt overal op

De nieuwe beweging 'Voor U' zal bij de komende verkiezingen van 9 juni 2024 in elke provincie opkomen. Ze verzamelde 7.000 handtekeningen bij burgers. Ze dient lijsten in voor Europa, de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement. In totaal gaat het om 14 lijsten.

Opvallend: 'Voor U’ doet het beter dan 5 van de 7 zittende Vlaamse partijen die slechts 13 eigen lijsten indienen. Voor U maakt het verschil in Brussel waar ze ook een eigen Kamerlijst indient. Nieuwe partijen kunnen slechts deelnemen aan verkiezingen als ze voldoende handtekeningen verzamelen van burgers of van parlementsleden.

Voor U bewandelde de twee sporen. “Burgers waren enthousiast om hun handtekening te geven. Eén op drie wist niet op wie stemmen. Ze snakken naar een positief alternatief op 9 juni,” zegt Jan Wostyn die coördinator is van de kieslijsten en tevens lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Brussel bij Voor U. “Het computersysteem om de handtekeningen te verzamelen was weinig toegankelijk maar toch zijn we er geraakt."

'Voor U' ontstond op 21 december ’23 -vier maanden geleden- als een nieuwe politieke beweging opgericht door ex-Open VLD politica Els Ampe en een reeks burgerinitiatieven zoals Vista, Vrijheid, Volksliga, GBVV en onafhankelijken, zoals ondernemer Ivan Sabbe (ex-LDD).

In totaal werden meer dan 7.000 burgerhandtekeningen opgehaald als steun. Dit gebeurde op minder dan 2 maand tijd, gemiddeld meer dan 100 per dag.

'Voor U' betreurt daarom ten zeerste dat de VRT, als onafhankelijke, openbare omroep beslist heeft om 'Voor U' niet op te nemen in zijn stemtest. In Sampol noemde Marc Swyngedouw de stemtest “potentieel het machtigste campagne-instrument." De uitsluiting van nieuwe partijen gaat lijnrecht in tegen de missie van de VRT om “actief pluralisme” na te streven. VRT liet aan Voor U weten dat ze de stemtest kochten bij professor Walgrave (UAntwerpen) die geen nieuwe partijen wil opnemen.

Voor de Europese Lijst kreeg de Belgisch-Oekraïnse lijsttrekker Marta Barandiy ook de steun van voormalig Volksunie en Spirit boegbeeld Nelly Maes die de lijst zal duwen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.