Nieuw op 1 september - Tandzorg beter terugbetaald

Jongeren kunnen voortaan tot hun negentien jaar gratis naar de tandarts voor hun jaarlijks onderzoek. Ook  paradontaal mondonderzoek en tandsteenverwijdering worden voor hen volledig terugbetaald - ook het remgeld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De tandzorg is al veel langer een aandachtpunt voor de minister. "We weten dat er nog te veel mensen in ons land om financiële redenen zelden of nooit naar de tandarts gaan, met alle nadelige gevolgen van dien. Onderzoek wijst uit dat een slechte tandzorg niet alleen problemen in de mond veroorzaakt, maar ook elders in het lichaam. Zo zijn tandproblemen vaak een voorbode voor andere gezondheidsproblemen", legt hij uit. Bovendien kan een slecht gebit tot sociale proble men leiden. Het kan bijvoorbeeld je kansen fnuiken tijdens een sollicitatiegesprek.

Daarom investeert Vandenbroucke dit jaar 7 miljoen euro in de tandheelkundige sector. Daarvan gaat 5,5 miljoen euro naar betere terugbetaling van tandzorg. Concreet wordt het jaarlijks mondonderzoek, het parodontaal mondonderzoek en de tandsteenverwijdering gratis tot aan de 19de verjaardag. Tot nu toe was dat tot aan de 18de verjaardag.

Voortaan wordt het paradontaal mondonderzoek ook terugbetaald tot aan de 60ste verjaardag in plaats van de 55ste verjaardag. Het remgeld blijft wel gelden, behalve dus voor wie nog geen 19 jaar is.

Er geldt tot slot geen leeftijdsgrens meer voor de terugbetaling van het jaarlijks mondonderzoek. Tot nu toe was er geen terugbetaling meer wanneer je 80 jaar was geworden. Nu geldt de terugbetaling voor iedereen. Het remgeld blijft ook hier van kracht, tenzij je dus nog geen 19 jaar bent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.