Nieuw op 1 oktober - Griepprik vanaf oktober ook in apotheken

Het griepvaccin zal dit jaar van 1 oktober tot en met 31 december ook beschikbaar zijn bij apothekers. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil zo de vaccinatiegraad verhogen.

Dit najaar kan iedereen die dat wil, een griepprik halen bij apothekers, zolang die daarvoor uitgerust zijn en een opleiding hebben gevolgd. Net als vorige winter kan je er ook terecht voor een booster van het coronavaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) gaven de aanbeveling om die boostercampagne te combineren met de wintergriepprik. 

Begin augustus kwam minister Vandenbroucke met het voorstel naar buiten, met steun van de regering. Naar alle waarschijnlijkheid zal het parlement donderdaag ook zijn goedkeuring geven.

In Frankrijk en Duitsland kan vaccinatie al langer bij een apotheek. Onder meer daarom, zou de vaccinatiegraad daar hoger zijn dan bij ons. "De drempel bij de apotheker is laag, niet het minst voor mensen die minder of geen contact met een huisarts hebben. Apothekers en huisartsen kunnen elkaar dus aanvullen om de vaccinatiegraad tegen de griep komende winter op te trekken", zegt Vandenbroucke.

De beslssing stuitte op het verzet van de artsensyndicaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.