Nederland telt ruim kwart minder coronagevallen, instroom ziekenhuizen daalt

Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland blijft dalen. In de afgelopen week zijn 28.019 besmettingen aan het licht gekomen, 27 procent minder dan in de week ervoor. Het is de grootste daling in de wekelijkse cijfers sinds 3 mei, twaalf weken geleden. Dat meldt het   Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Het RIVM registreert alleen positieve uitslagen van tests die op de locaties van de Gemeenstelijke Gezondheidsdiensten (GGD) zijn uitgevoerd, en dus geen zelftests. Volgens het RIVM kan de daling van het aantal positieve tests "mogelijk deels te maken hebben met de zomerperiode, waarin veel Nederlanders op vakantie zijn". Maar ook in woonzorgcentra is de daling te zien en die bewoners gaan niet op vakantie, aldus het institu ut. Een paar weken geleden kondigde het RIVM de piek van de zomergolf al aan. 

Ook de instroom in de ziekenhuizen daalt. Vorige week zijn 534 mensen vanwege coronaklachten opgenomen, het laagste aantal in vier weken tijd. De week ervoor ging het (na correctie) om 707 mensen. Dat betekent dat het aantal opnames met 24,5 procent is gedaald. Van de 534 opgenomen mensen kwamen er 27 op afdelingen intensieve zorg te liggen, tegenover 32 COVID-19-patiënten een week eerder.

Een nieuwe subvariant van het coronavirus verspreidt zich nog niet verder. Deze zogenoemde centaurusvariant is bij één iemand in Nederland vastgesteld.

Het Nederlandse reproductiegetal daalt naar 0,84, het laagste niveau sinds 22 april. Dat betekent dat de pandemie in kracht afneemt in Nederland.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.