Muziektherapie voor zieke pasgeborenen

Het universitair medisch centrum in Groningen, het UMCG, begint op de intensive care van de afdeling neonatologie met muziektherapie voor zieke pasgeborenen. De medici willen uitzoeken wat het effect is. De stress die zo'n kwetsbaar kleintje door zijn toestand ondervindt, kan levenslange gevolgen met zich meebrengen en moet met de therapie worden verminderd.

Het UMCG is volgens eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat muziektherapie toepast bij neonatologie. Het UMCG werkt hierin samen ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle.

De baby's zijn er vaak bar slecht aan toe en wegen veelal slechts tussen een pond en een kilo. Het UMCG wil de methode voor de kindjes in samenspraak met de ouders op verschillende manieren aanbieden, bijvoorbeeld met een slaginstrument waarbij met ritme de hartslag en ademhaling van de baby wordt gevolgd om deze te stabiliseren.

Ook kan een 'ocean-bord' worden toegepast, om geluiden uit de baarmoeder na te bootsen. Maar het aloude slaapliedje heeft ook nog lang niet afgedaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.