Muntstuk 2 euro ter ere van de zorgsector wordt concreet

In de loop van het jaar zullen twee miljoen muntstukken van 2 euro ter ere van de zorgsector in omloop worden gebracht. Het gaat om een erkenning van de inspanningen van dokters, verpleekundigen en ander medisch personeel tijdens de coronapandemie. De munt is deze voormiddag door federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) onthuld in het UZ Gent.

De nieuwe muntstukken tonen een zorgmedewerker met mondmasker naast een collage met onder meer een rolstoel, een injectienaald en en een stethoscoop. Geflankeerd door het opschrift 'Danke, Merci, Dank U'.

Op de keerzijde staat de waarde van het stuk, 2 euro, zoals die ook op de andere munten staat. Voor de verzamelaars worden 155.000 commerciële muntstukken geproduceerd. Maar het is ook de bedoeling dat de munt in grote oplage wordt verspreid en dat er regelmatig mee betaald wordt. Vanaf het einde van de zomer komen de munten effectief in omloop, afhankelijk van de vraag naar 2 eurostukken komen alle twee miljoen exemplaren dan in circulatie.

De muntstukken, die in Nederland worden geproduceerd, zijn opgedragen aan dokters, verplegers, laboranten, apothekers en ambulanciers. "De fysieke en mentale inzet die onze zorg heeft getoond in bijzondere moeilijke omstandigheden is uitzonderlijk", zegt Van Peteghem. "Ze stonden jarenlang in de frontlinie om onze samenleving te beschermen en te ondersteunen."

De oplage, 2 miljoen stuks, is dan ook relatief hoog voor dit soort herdenkingsmunten. In het verleden zijn die opgedragen aan historische figuren als Keizer Karel, Jan Van Eyck en Louis Braille. Maar ook aan historische gebeurtenissen als de val van de Berlijnse muur, de studentenopstand van mei '68 en de oprichting van de Europese Monetaire Unie.

> Herdenkingsmunt om zorgsector te bedanken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.