Mucovereniging vraagt terugbetaling medicijn Kaftrio voor alle patiënten na proefperiode

De Mucovereniging roept de overheid op tot de terugbetaling van het geneesmiddel Kaftrio voor alle mensen met muco, na een proefperiode. Kaftrio wordt in ons land al terugbetaald voor mensen met muco vanaf zes jaar, maar enkel voor patiënten met de meest voorkomende mutatie.

Mucoviscidose, ook muco of taaislijmziekte genoemd, is tot op vandaag ongeneeslijk. In ons land hebben 1.379 mensen deze ziekte waarvan de symptomen een grote impact hebben op hun dagelijkse leven. De meeste personen met muco hebben een sterk verminderde longfunctie, veroorzaakt door aanhoudende infecties en ontstekingen in de longen. Daarnaast hebben ze ook vaak te kampen met onder andere ernstige spijsverteringsproblemen.

Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mensen met muco een betere levenskwaliteit. Sinds 1 september 2022 werd Kaftrio al volledig terugbetaald voor kinderen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. Vanaf 1 februari dit jaar is dit eveneens het geval voor kinderen vanaf 6 jaar. Alles samen gaat het om 873 mensen met de meest voorkomende mucomutatie.

"Zowat 70 mensen met muco vallen uit de boot, terwijl het medicijn ook voor hen een wereld van verschil maakt voor hun levenskwaliteit en -verwachting. Enkel en alleen omdat ze een minder voorkomende mutatie hebben van de levensbedreigende ziekte", zegt Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging. De vereniging roept de Belgische overheid op om het Franse voorbeeld te volgen en deze mensen, na een geslaagde proefbehandeling, ook toegang te geven tot Kaftrio.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.