Monsterbetoging in Madrid om openbare gezondheidszorg te verdedigen

Honderdduizenden mensen hebben zondag in Madrid betoogd om het openbare gezondheidsstelsel van de hoofdstedelijke regio te verdedigen. Het systeem heeft sinds maanden te lijden van een tekort aan personeel en middelen. De betogers, onder wie veel zorgverstrekkers, trommelden op tamboerijnen en bliezen op fluitjes terwijl ze naar het stadhuis toe stroomden. Op spandoeken stonden slogans als "gezondheid niet verkopen maar verdedigen".

Volgens de prefectuur waren de betogers met 250.000, volgens de organisatoren met bijna een miljoen. De manifestanten eisten "meer middelen" van de regionale regering in Madrid, die verweten wordt dat ze de private zorgsector bevoordeelt ten koste van de openbare gezondheidszorg.

"In Spanje was het openbare zorgstelsel heel goed, maar de jongste jaren ging het sterk achteruit, vooral sinds de pandemie", zei Ana Santamaria, een inwoonster van Madrid die met een vriendin meeliep in de manifestatie. Die vriendin, Susana Bardillo, zei: "Om een afspraak te krijgen, moet je nu weken wachten. Daardoor lopen mensen naar de spoeddiensten, die compleet overbelast zijn". 

De betoging is de derde van die omvang in de voorbije maanden in de Spaanse hoofdstad, na die van 15 januari dit jaar en 13 november vorig jaar, die volgens de prefectuur 200.000 mensen op de been bracht. Een deel van de artsen van de openbare zorgsector van Madrid is sinds 12 november in staking om betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen te eisen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.