Forse stijging van aantal besmettingen

Het aantal besmettingen met het coronavirus is sterk gestegen. Tussen 7 en 13 juni raakten elke dag gemiddeld 2.432 mensen besmet, een stijging met maar liefst 79 procent tegenover de week ervoor. Dat blijktuit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft stijgen. Tussen 10 en 16 juni werden dagelijks gemiddeld 66,3 mensen opgenomen, een stijging met 20 procent. Er liggen nu 898 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen (+1 procent), van wie 47 op intensieve zorgen. Dat is het laagste cijfer sinds 31 juli 2020, met toen 48 patiënten op intensieve zorgen. Het aantal bezette IZ-bedden is in de periode 10-16 juni afgenomen met 34 procent.

Het aantal overlijdens daalt wel nog. Tussen 7 en 13 juni stierven elke dag gemiddeld 5,6 mensen, een daling met 15 procent. In totaal stierven nu al 31.856 mensen in ons land aan het virus. De gerapporteerde sterfgevallen vonden voornamelijk in het ziekenhuis plaats. In de week van 30 mei tot 5 juni was er geen statistisch significante oversterfte bij de algemene Belgische bevolking, geeft de FOD mee in het wekelijks bulletin Volksgezondheid.

"Het aantal besmettingen blijft voorlopig verder stijgen. Dit wordt gedreven door de nieuwe BA.5 variant en in mindere mate BA.4. We zien ook een stijging van de ziekenhuisopnames, met voorlopig weinig impact op intensieve zorgen of het aantal overlijdens. De belasting voor de zorg is momenteel beperkt en ook voor de komende weken verwachten we géén zware belasting voor de zorg", wordt viroloog Steven Van Gucht geciteerd.

Het aantal uitgevoerde testen is toegenomen, met een dagelijks gemiddeld 11.234 testen. De  positiviteitsratio is verder toegenomen (+6,4 procent) en bedraagt 21,7 procent. Het reproductiecijfer, dat berekend is op basis van het aantal gediagnosticeerde gevallen, is  gestegen naar 1,398. Een waarde hoger dan 1 betekent dat het virus aan kracht wint.

Op 14 juni bedroeg de vaccinatiegraad voor een boosterdosis bij volwassenen 75,4 procent. In totaal ontvingen ook al 416.000 inwoners  (3,5 procent) een tweede booster.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.