Nog ruim 1.400 mensen met corona in ziekenhuis (Sciensano)

Het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt, is de voorbije week met 18 procent gedaald tot 1.408. Dat blijkt vanmorgen uit cijfers van het Sciensano.

Het aantal patiënten op intensieve zorg is met 5 procent gedaald, tot 105. Er werden de voorbije week nog gemiddeld 91 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, wat dan weer een daling is met 25 procent.

In de week van 9 tot en met 15 mei werden gemiddeld 3.536 coronabesmettingen per dag vastgelegd. Dat is 19 procent minder dan een week eerder. Het reproductiecijfer bedraagt momenteel 0,87.

Het aantal nieuwe gevallen onder de bewoners is globaal gestabiliseerd, maar in Brussel werd een lichte stijging waargenomen. Het aantal nieuwe gevallen onder personeelsleden is eveneens op Belgisch niveau stabiel gebleven, maar in Wallonië en Brussel werd een stijging vastgesteld. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder de bewoners en het aantal clusters is echter gedaald.

Het aantal overlijdens daalde in diezelfde periode tot gemiddeld 10 per dag (-22 procent). De gerapporteerde sterfgevallen vonden voornamelijk in het ziekenhuis plaats.

Het gemiddelde aantal dagelijkse contacten met een huisarts voor vermoeden van COVID-19 is de voorbije week gedaald (31 contacten deze week per 100.000 inwoners per dag, in vergelijking met 35 contacten in de week daarvoor). De incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor griepachtige klachten steeg echter met 222 consulten per 100.000 inwoners per week.

"De dalende trend in de coronacijfers blijft zich voortzetten. De BA2 subvariant is nog steeds dominant, maar nieuwere omikronsubvarianten lijken in opkomst", verklaart viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. "We verwachten niet dat de mogelijke opkomst van deze nieuwe subvarianten voor grote druk gaat zorgen in de zorg in de nabije toekomst."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.