Moderna: "Aangepast vaccin versterkt afweer tegen omikronvariant"

Vaccinfabrikant Moderna heeft vandaag positieve voorlopige onderzoeksresultaten gepubliceerd over zijn aangepaste coronavaccin, dat specifiek gericht is op de omikronvariant. Een boosterprik ervan wapent het immuunsysteem zoals gehoopt beter dan het originele vaccin, zo meldt het bedrijf. Hoewel het onderzoek nog verder doorgaat, hoopt Moderna dat de aangepaste versie aan het einde van de zomer zal worden goedgekeurd.

Een besluit over de toelating van nieuwe vaccins wordt genomen op basis van advies van toezichthouders als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Moderna deelt de voorlopige data alvast met gezondheidsinstanties om de snelheid erin te houden.

Het bedrijf zet in op een mix van het originele vaccin en een aangepaste versie die specifiek omikron op de korrel neemt. Uit de studie kwam naar voren dat mensen met de nieuwe versie acht keer meer antilichamen tegen omikron aanmaken. Deze coronavariant veroorzaakt gemiddeld weliswaar mildere ziekteverschijnselen dan de deltavariant, maar toch blijft omikron wel goed in het omzeilen van eerder opgedane immuniteit. Moderna en andere vaccinmakers hopen daar met aangepaste vaccins een antwoord op te geven.

Hoe effectief de nieuwe versie van dit vaccin precies is in het voorkomen van besmetting en ernstige ziekte, zal nog uit vervolgonderzoek moeten blijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.