Ministerraad zet licht op groen voor CO2-grenstaks

De ministerraad heeft vrijdag de invoering van een CO2-grenstaks goedgekeurd. De federale regering voert daarmee een Europese maatregel uit, die er vanaf 2026 voor moet zorgen dat de koolstofinhoud van industriële producten die van buiten de EU worden ingevoerd, op dezelfde manier worden belast als in de EU.

De invoering van de grenstaks - een CBAM, carbon border adjustment mechanism, in EU-jargon - maakte deel uit van het 'Fit for 55'-pakket van de Europese Commissie. Die uitgebreide set klimaatmaatregelen moet de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie tegen 2030 met minstens 55 procent terugdringen.

Met de CO2-grenstaks wil de EU vermijden dat Europese bedrijven die zich aan strenge klimaatmaatregelen moeten houden, uit de markt geprijsd worden door bedrijven van buiten de EU waar de CO2-normen minder streng zijn. Het moet derde landen ook aanmoedigen een prijskaartje op de uitstoot van broeikasgassen te plakken, zoals de EU dat doet met haar emissiehandelssysteem.

De ministerraad keurde vrijdag het wetsontwerp goed van Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo), dat de Europese verordening in Belgische regelgeving omzet. In ons land zal de FOD Volksgezondheid als CBAM-autoriteit werken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.