Minder ouders laten hun kind vaccineren

Minder ouders kiezen ervoor om hun baby in het eerste levensjaar te laten vaccineren tegen ziektes zoals polio, difterie en tetanus.  Voor de overheid is dit echter geen teken om alarm te slaan. Na de coronapandemie werd gevreesd voor een grotere vaccinatievermoeidheid.

Dat schrijft Het Nieuwsblad maandag op basis van cijfers van Agentschap Opgroeien.

In de eerste helft van 2022 kozen 92,9 procent van de Vlaamse ouders voor de gratis vaccinatie tegen polio, difterie, tetanus, meningitis, kinkhoest en hepatitis B voor hun kind. In 2017 ging het nog om 95,6 procent. Ook bij de vaccinaties ­tegen mazelen, bof en rubella in het tweede levensjaar treedt een daling op.

Het cijfer kan door vertraagde registratie wel nog wat stijgen. Toch is de daling duidelijk. De overheid ziet geen reden tot paniek: "Deze cijfers tonen een grote vaccinatie­bereidheid bij ouders", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). "Het vertrouwen in de vaccinaties blijft groot en dat is belangrijk. We moeten wel waakzaam blijven. De lichte daling toont aan dat we moeten blijven inzetten op goede informatie, zodat ouders weten hoe vaccinatie beschermt tegen vreselijke ziekten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.