Minder kans op langdurige covid-19 na omikronbesmetting dan na deltabesmetting

Uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van het King's College London, gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat de kans op langdurige covid-19 20 tot 50 procent kleiner was tijdens de periode met vooral omikronbesmettingen, in vergelijking met de periode met vooral deltabesmettingen. In het Verenigd Koninkrijk was de omikronvariant dominant van december 2021 tot februari 2022. De deltavariant ging vooral rond van juni 2021 tot november 2021. Dat schrijven BBC en itv .

Voor het onderzoek hielden bijna 100.000 coronapatiënten hielden hun symptomen bij op een app. Ongeveer vier procent van de patiënten die besmet raakten tijdens de omikrongolf, kampte met langdurige covid-19. Bij de patiënten die besmet raakten tijdens de deltagolf, was dat tien procent. Toch was het totaalaantal langdurige covid-19-patiënten die geïnfecteerd raakten tijdens de omikrongolf veel groter, omdat veel meer mensen besmet raakten met de besmettelijkere omikronvariant. 

"De omikronvariant lijkt minder geneigd om langdurige covid-19 te veroorzaken dan andere varianten, maar toch kampt één patiënt op 23 met coronasymptomen die langer dan vier weken aanhouden", zegt hoofdonderzoeker Claire Steves. "Gezien het aantal getroffen mensen is het belangrijk dat we hen blijven ondersteunen op het werk, thuis en binnen de NHS (de Britse gezondheidszorg, red.)."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.