Minder dan 700 coronapatiënten in ziekenhuis, RSV-epidemie is voorbij

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Er zijn nu 649 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, van wie 45 op de intensive care. Dat blijkt uit de cijfers op het dashboard van Sciensano.

Van 20 tot 26 januari namen de ziekenhuizen van het land dagelijks 43,3 patiënten met COVID-19 op, een daling van 17 procent ten opzichte van de voorgaande week. Momenteel zijn 649 mensen met het virus in het ziekenhuis opgenomen (-19 procent). Van hen worden er 45 op de intensive care behandeld (-20 procent).

Tussen 17 en 23 januari werden dagelijks gemiddeld 340 infecties geregistreerd, een daling van 21 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. In deze periode werden dagelijks bijna 4.500 tests uitgevoerd (-16 procent), waarvan 9,3 procent positief was.

RSV en griep

Het aantal infecties met het Respiratory Syncytial Virus (RSV) is volgens Sciensano verder gedaald onder de epidemische drempel. De RSV-epidemie, die liep van midden-november tot het einde van december, is dus voorbij.

Dat is nog niet het geval voor de griep: daar stabiliseert zich het aantal voorlopig op een relatief laag niveau. Maar Sciensano acht een nieuwe stijging de volgende weken "aannemelijk" en dus raadt het gezondheidsinstituut nog steeds aan mensen met een risico aan om zich te laten vaccineren tegen de griep.

De incidentie van ziekenhuisopnames voor een ernstige acute luchtwegeninfectie is in de tweede week van januari licht afgenomen naar 7,9 opnames per 100.000 inwoners. Het gaat om personen die opgenomen werden omwille van welbepaalde klachten (koorts en hoest of kortademigheid).

 

Elke dag stierven gemiddeld 4,1 mensen aan de gevolgen van een coronavirusinfectie (-48 procent). Sinds het begin van de pandemie in België in maart 2020 zijn meer dan 33.600 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd.

Het reproductiegetal ligt op 0,88. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.